Pe 23 ianuarie este Ziua Internaţională a scrisului de mână, puțin folosit în timpul telefonului inteligent, tabletei sau calculatorului. Scrie stiri.tvr.ro
Și mai puțini mai știu să scrie frumos. Caligrafia nu și-a pierdut însă adepții. Din ce în ce mai mulți români iau lecţii de la profesori caligrafi şi plătesc pentru asta.
Sunetul peniţei care lasă urme pe coala de hârtie e primul indiciu al naşterii unei litere. Apoi, semn cu semn, aceasta prinde formă şi în final ni se arată gata să transmită prin intermediul cuvintelor stări, emoţii, descrieri, senzaţii, locuri.
E mare diferenţă între scrisul de mână şi caligrafie. Linia trebuie înţeleasă, iar semnele grafice exersate.
De câţiva ani, Ştefania predă caligrafie cursivă. Specialişti în IT, angajaţi ai industriilor creative sau publicitari, dar şi contabili ori profesori se lasă conduşi în această lume a literelor aproape pictate.
O caută inclusiv părinţii, care vor ca cei mici să-şi ordoneze scrisul. Iar visul Ştefaniei este să ajungă în şcoli cu un modul de caligrafie.
Din păcate, scrisul de mână pierde teren în fiecare zi într-o lume în care tehnologia e prezentă la orice pas.
Psihologii vorbesc despre mai multe beneficii ale scrisului de mână. În primul rând, atunci când studiezi şi îţi iei notiţe reţii mult mai uşor informaţia. În al doilea rând, scrisul de mână înseamnă creativitate.
O creativitate pe care o explorezi şi o hrăneşti în fiecare zi. În al treilea rând, atunci când, spre exemplu, scrii o felicitare, scrisul de mână înseamnă şi o notă personală adăugată acelui text.
În schimb, beneficiile caligrafiei sunt altele. Cel puţin în cazul Ştefaniei este vorba despre frumos, despre oameni noi şi poveşti interesante.
Pe 23 ianuarie este Ziua Internaţională a Scrisului de Mână. Poate fi o zi în care scriem de mână mai mult decât o semnătură pe ultima dovadă de plată.