Propunerile Asociaţiei EUROPAEUS adresate Ambasadei României la Roma

1

COMUNICAT DE PRESĂ – Asociaţia Europaeus

Asociaţia Europaeus a participat sâmbătă 6 aprilie 2019 la Forumul asociațiilor românești din regiunile Lazio, Abruzzo, Campania, Sardinia și Umbria, organizat la Accademia di Romania de către Ambasada României la Roma.

Tema Forumului a fost scrutinul din 26 mai 2019 – Alegerile Europarlamentare. Potrivit organizatorilor, la Forum au participat peste 60 de reprezentanți ai mediului asociativ și comunității de români din Peninsulă.

Asociația Europaeus a răspuns invitației de a participa la întâlnire, având în vedere că a demarat încă din luna noiembrie 2018 campania de informare #iovotoue #euvoter, adresată cetăţenilor români din Italia, cu privire la modalităţile de exercitare a dreptului de vot, pentru candidaţi români sau pentru candidaţi italieni.

Asociaţia Europaeus a pregătit o serie de propuneri adresate organizatorilor, în vederea îmbunătăţirii transparenţei, dialogului şi colaborării între Autorităţi şi comunitatea de români, propuneri care se regăsesc la sfârşitul Comunicatului. Având în vedere intervalul scurt de timp la dispoziţie, doar una din propuneri a fost expusă verbal în cadrul întâlnirii, celelalte fiind trimise în scris Ambasadei.

Iată principalele puncte ale întâlnirii:

–          Prima parte a Forumului a fost rezervată discursului domnului ambasador Bologan, care a vorbit despre importanţa participării la vot, în contextul unui val de euroscepticism care trebuie combătut, inclusiv prin vot. „Îmi place să mă definesc un patriot european”, a spus George Bologan, subliniind că „dacă nu am fi în Europa, ca realitate geopolitică, nu am însemna nimic” şi că România nu ar avea aceeaşi putere dacă nu ar fi membră a Uniunii Europene. Ambasadorul României a insistat pe conceptele de educaţie şi solidaritate, ca instrumente necesare pentru a înţelege beneficiile aduse de Uniunea Europenă. „Nu subestimaţi votul şi nu subestimaţi momentul alegerilor, votul poate fi văzut ca o datorie”, a fost mesajul ambasadorului.

–          Organizarea şi înfiinţarea secţiilor de votare –  un punct fundamental adus în discuţie a fost legat de organizarea viitoarelor secţii de votare la alegerile europarlamentare. Am reţinut următoarele puncte: este posibil ca să nu fie  secţii de votare în toate locaţiile unde sunt 100 de cereri. Nu este foarte uşoară organizarea secţiilor. Ambasada face cererile, autorităţile locale răspund. Ambasada comunică acordurile cu autorităţile la BEC ( Biroul Electoral Central), apoi comunicarea ajunge la MAE. În Italia, la alegerile europarlamentare se vor respecta locaţiile puse la dispoziţie pentru cele mai recente alegeri parlamentare. Încă nu au sosit confirmări din partea autorităţilor locale pentru unele secţii, cum ar fi cea de la Livorno, deşi sunt demersuri făcute în acest sens, cum ar fi cele făcute de Consulul de la Bologna. Sunt alte cazuri, de ordinul zecilor, în care se aşteaptă răspuns de la autorităţile din Italia.

–          Lista secţiilor de votare organizate în străinătate va fi făcută publică pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe și pe cele ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României cel mai târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor.

–          Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, precum și cetățenii români cu domiciliul în România, care se află în străinătate în ziua alegerilor, pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil. Nu se poate vota cu document de călătorie.

–          Documentele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: cartea de identitate provizorie, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar, pașaportul simplu electronic, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate, buletinul de identitate.

–          Participarea candidaţilor români la alegerile administrative – Ambasadorul a recomandat românilor care-şi prezintă candidatura la alegeri să înveţe să-şi negocieze poziţia şi să ceară să fie respectaţi de către partidele şi politicienii italieni care le propun o candidatură pe propriile liste.

–          Întoarcerea românilor: Ambasadorul a afirmat că ar fi de preferat ca românii care nu au un domiciliu sau documente potrivit legii, să se întoarcă în ţară, pentru că acolo sunt oportunităţi de muncă. A amintit o discuţie a sa cu ministrul Agriculturii, care a chemat românii să lucreze în agricultură în România, unde lipseşte forţa de muncă. Se oferă salarii de 500 de euro, contract legal şi asigurare. Pentru a afla de oportunităţile concrete, cei interesaţi pot lua legătura cu ataşaţii pe probleme de muncă din cadrul Ambasadei.

–          În cazuri de dificultate şi de lipsă a documentelor, Consulatul României este la dispoziţie pentru a acorda sprijin în dobândirea actelor necesare repatrierii.

Propunerile Asociaţiei EUROPAEUS

În urma participării la Forumul Asociaţiilor de Români din 6 aprilie şi, în trecut, la alte întâlniri organizate de Ambasada României, Asociaţia Europaeus aduce următoarele propuneri:

1 –          Adoptarea unei abordări mai transparente în cursul întâlnirilor, cu posibilitatea transmiterii Live pe reţelele de socializare sau cu posibilitatea ca cei interesaţi să poate filma / inregistra intervenţiile autorităţilor (şi ale participanţilor care îşi exprima acordul în prealabil), mai ales când sunt aduse informaţii cu privire la tematici de interes public şi de importanţă pentru întreaga comunitate.

2-          Adoptarea unui format interactiv, care să poată da posibilitatea tuturor celor prezenţi (chiar şi celor prezenţi din mediul virtual) să interacţioneze în mod proactiv pe temele abordate. În primul rând, am remarcat necesitatea ca fiecare asociaţie să aibă la dispoziţie un interval dedicat pentru a se prezenta (locaţie, acţiuni, obiective)

3-          Stabilirea unei metode de lucru (în plen, pe micro grupuri, de tip workshop etc) prin care să se poată identifica soluţii şi paşi concreţi pentru realizarea obiectivelor comune de care a amintit şi domnul ambasador.

–          De exemplu: au fost propuse demersuri – din partea asociaţiei noastre şi nu numai – pentru înscrierea automată a românilor pe listele electorale suplimentare din Italia. Ce se poate face concret, pentru a realiza acest obiectiv? Alt exemplu: combaterea stereotipurilor vehiculate şi alimentate de presa şi politicienii din Italia. Ce se poate face concret pentru a începe o campanie de combatere a ştirilor false (fake news) cu privire la români?

4-          Redactarea unui raport de lucru final, care să fie public, legat de subiectele concrete abordate, soluţii, idei şi paşi de urmat.

5-          Încurajarea organizării în autonomie a asociaţiilor, prin punerea la dispoziţie a unui spaţiu şi fonduri pentru deplasarea la Roma a celor mai active organizaţii.

6-          Încurajarea creării unei reţele / a unui sistem de colaborare între Asociaţiile de români sau diferite organizaţii româneşti, cu administraţiile locale din zonele de competenţă.

Miruna Cajvaneanu, preşedinte Asociaţia EUROPAEUS – Roma

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.