Dr. Adrian Iancu – un OM între oameni, ajută cât și cum poate româncele și nu numai…
Dacă lunga criză economică, cu repercusiuni evidente asupra ocupării forței de muncă, a avut ca efect reducerea numărului de străini care vin în Italia, totuși, numărul românilor care trăiesc în Italia este în continuare în creștere. Există date oficiale care vorbesc de aproape o mie și două sute de mii de prezențe ale comunității românești din țara noastră. Dar există și cei care spun că acesta este un număr mult mai mare.
Femeile sunt mult peste jumătate, iar în Italia au o mare participare în sfera muncii, iar una din patru dintre femeile străine angajate în Italia este româncă.
Dacă aceasta este o realitate, un element care nu trebuie neglijat este că, în ciuda schimbărilor, problema contracepției, educația sexuală, rămâne un punct slab al experienței feminine din România.
Gabriela Alexandrescu, președintele Salvati Copiii România spune: „Cele mai multe dintre fetele care sunt gravide înainte de vârsta de 18 ani nu au participat la un curs de educație pentru sănătate. Problema este lipsa de educație pentru sănătate, inclusiv educația sexuală în școli și comunități „.
Declară ziarului online „PiuCulture”, Dr.Adrian Iancu, care oferă consiliere, psihoterapie, consiliere si terapie sexologie la AIED (Asociația Italiană pentru Educație Democrafică) activă din 1984: „Până în 1989, în România avortul a fost considerat o infracțiune. A existat o lipsă a culturii contracepției și a educației în domeniul sexualității și al sănătății femeilor. Și totuși, până astăzi avortul în România este o problemă … Imigrarea intensă a acestor ani aduce cu ea aceleași probleme. Și conceptul de consiliere familială pur și simplu nu există „.
Dar dacă AIED, născut acum 64 de ani, cum se arată într-un pliant, o organizație formată cu scopul de a sprijini procrearea liberă și responsabilă … angajamentul de a sprijini femeile, cuplurile, tinerii și cei care aleg să trăiască într-o manieră liberă și conștientă față de sănătate și de sexualitatea lor, de aici este ideea de a crea la Roma cu ARI (una dintre asociațiile de români din Italia), un acord care permite românilor, mai ales femei, o asistență medicală și psihologică la consultanții AIED și cu costuri sustenabile.
Locațiile din capitala Italiei: Viale Gorizia, 14 și Via Toscana, 30/1, au responsabilitatea pentru primirea celor vor avea aceste nevoi culturale și de sănătate, care este adesea lipsă în propriile lor comunități, cea românească, care, așa cum s-a menționat, este cea mai numeroasă din Italia.
Dacă în Italia există numeroase asociații care, ca și AIED, funcționează ca suport pentru medicina socială, aceste suporturi încă lipsesc în România și în alte țări. Potrivit experților, printre cauzele numărului mare de sarcini ale fetelor sub 18 ani se numără sărăcia, emigrarea și lipsa de conștientizare. Este nevoie de ore de educație sexuală în școli; acestea nu numai că ar ajuta la reducerea sarcinilor nedorite, dar ar proteja și fetele de bolile cu transmitere sexuală. Marea comunitate românească din Italia tinde să își tragă propriile modele, prin urmare o acțiune de divulgare și cunoaștere este urgentă.
Atenția se fixează și pe aspectele psihologice și comportamentale care sunt înrădăcinate în conștiința oamenilor atât de adânc, conduse de ipoteze ideologice, controlul obiceiurilor care promovează consecințe grave pentru viața oamenilor, în special a tinerilor și a femeilor, este dificil, dar urgentă.
Aproximativ 60 de ONG-uri au făcut apel la introducerea educației sexuale în școlile din România. Cristina Benga, reprezentând țara în Asociația Părinților pentru orele de religie spune: „Aș dori să invit părinții să acorde mai multă atenție educației copiilor lor … Mi-ar crea satisfacție programe dedicate educației părinților, și aș sugera că nu e mai puțin important și să petreacă mai mult timp cu creșterea copiilor”.
”Acum, în Italia, s-a făcut această inițiativă – spune dr. Iancu – se încearcă să se intervină, fără profit, pe modele limitate de agregare socială a românilor, pentru a ajuta la depășirea prejudecăților vechi și cu consecințe grave pentru viața oamenilor “. (adaptare după agenziaradicale.com)