Român dat jos din avion la Roma și trecut pe ”lista neagră” – abuzurile Ryanair

1

Un abuz grav s-a petrecut vineri, 15 februarie, pe o cursă de linie Ryanair București-Roma.

Un tânăr din București a fost invitat la Roma, la un eveniment, și a ales unul dintre zborurile companiei Ryanair. După decolare, vreme de o oră, acestuia i s-a refuzat folosirea toaletei aeronavei. A solicitat echipajului de zbor în mod civilizat, în repetate rânduri, să i se permită uzul toaletei. Iar un tânăr din echipaj, căzându-i antipatic pasagerul român, l-a provocat la ceartă.

Românul a spus doar că ”are dreptul să folosească wc-ul aeronavei și că nu se mai poate ține” iar steward-ul i-a răspuns ironic: ”ia să te văd, chiar faci pe tine!”

A urmat un schimb de replici, justificate de prepotența și insolența steward-ului, care a dovedit un comportament incorect față și de alți pasageri.

Pasagerul nu l-a insultat nici nu s-a manifestat violent, a fost doar un schimb de replici.

Prima dată, steward-ul, a motivat refuzul accesului la wc, prin faptul că aeronava ar parcurge o zonă de turbulențe și asta în vreme ce el, steward-ul, se plimba pe coridorul aeronavei cu un vas cu apă fierbinte!

Dacă într-adevăr erau într-o zonă de turbulențe, echipajul nu ar fi avut voie să se plimbe pe coridor cu apă clocotită, riscând să opărească pasagerii!

Altor pasageri li s-a permis accesul la wc, de către alte două colege din echipajul de zbor, una dintre acestea i-a permis chiar și tânărului nostru, însă, steward-ul nervos l-a împins cu mâinile înapoi în scaun, interzicându-i să se ridice.

Asta în vreme ce echipajul făcea comerț pe coridor și, probabil, se simțeau deranjați…

Bucureșteanul a ajuns într-un final la wc, după mai bine de un ceas, când erau aproape de aterizare la Roma.

Surpriza a urmat la debarcare: echipajul a anunțat Poliția de Frontieră a Aeroportului Ciampino, că au la bord un pasager recalcitrant și, firește, pasagerul a fost reținut de Poliție.

Ajuns la secția de Poliție a aeroportului, aici, steward-ul și pasagerul au ajuns la o înțelegere, să nu facă niciunul dintre ei plângere și, astfel,  fiecare și-a văzut de drumul lui. Poliția nu a înregistrat vreun caz.

La întoarcerea acasă, spre București, în acestă seară, Luni 18 februarie, bucureșteanul avea bilet tot la Ryanair. A făcut check-in și s-a îmbarcat.

Înainte de decolare a apărut în aeronavă un domn în echipament portocaliu și a solicitat pasagerului să părăsească aeronava deoarece este trecut pe ”lista neagră” a companiei Ryanair și că acest avion nu are voie să îl transporte.

Românul s-a conformat și a coborât din avion deși plătise cursa, deși nu fusese deloc recalcitrant pe timpul zborului de vineri, spre Roma, doar a insistat să i se dea voie la wc și vreme de o oră nu i s-a permis – asta doar fiindcă a vrut să se arate prepotent un simplu steward de zbor.


Urmărind regulamentul companiei am descoperit astfel:

”Articolul 7 – Refuzarea transportului

7.1. Putem refuza încheierea unui contract de transport pentru tine sau bagajul tău dacă te înştiinţăm în scris că nu te vom putea transporta în zborurile noastre efectuate la orice dată după transmiterea unei astfel de notificări.

7.2 De asemenea, putem refuza să oferim transportul tău sau al bagajului în cazul producerii unei situaţii de mai jos sau avem motive rezonabile să considerăm că astfel de situaţii pot avea loc:

7.2.1 o astfel de măsură este necesară pentru a respecta legile, reglementările sau hotărârile în vigoare ale guvernului;

7.2.2 transportul tău sau al bagajului tău poate pune în pericol siguranţa, sănătatea sau poate afecta în mod semnificativ confortul pasagerilor sau al echipajului;

7.2.3 starea ta mentală sau fizică, atitudinea, comportamentul sau conduita ta, inclusiv judecata ta afectată de consumul de alcool sau droguri reprezintă un pericol sau un risc pentru tine, pentru pasageri, pentru echipajul de la bord sau pentru bunuri;

7.2.4 ai avut un comportament necorespunzător în timpul unui zbor anterior şi avem motive să credem că un astfel de comportament se poate repeta;

7.2.5 ai refuzat să te supui unui control de securitate;

7.2.6 nu ai plătit preţul, taxele, comisioane sau costurile aferente;

7.2.7 dacă ne datorezi bani cu privire la un zbor anterior din cauza neonorării sau refuzării plăţii sau imputării plăţii către noi;

7.2.8 Ați fost anagajat în activități frauduloase, așa cum prevede Articolul 13.7 de mai jos;

7.2.9 nu ai documente de călătorie valabile, este posibil să încerci pătrunderea într-o ţară unde ai escală sau pentru care nu ai documente de călătorie valabile, este posibil să distrugi documentele de călătorie în timpul zborului sau să refuzi să predai documentele de călătorie echipajului de zbor, în schimbul unui bon, atunci când ţi se solicită acest lucru;

7.2.10 nu poţi dovedi că eşti persoana menţionată pe cartea de îmbarcare;

7.2.11 nu ai respectat instrucţiunile noastre de siguranţă sau de securitate.

7.2.12 ai fumat sau ai încercat să fumezi într-un zbor anterior operat de noi.
Dacă am refuzat, la discreţia noastră rezonabilă conform Articolului 7.1.2, să te transportăm în baza oricăror prevederi de mai sus, sau ai fost escortat din aeronavă în cadrul unei escale neplanificate, putem anula segmentul neutilizat de zbor al biletului tău şi nu vei avea dreptul de a fi transportat mai departe. Nu suntem responsabili pentru pierderi sau daune pe cale de consecinţă care se presupune că ar fi datorate ca urmare a oricărui astfel de refuz de a te transporta”


Bucureșteanul nu a primit niciun aviz sub nicio formă, nici electronic și nici în scris, precum prevede primul alineat. A fost pur și simplu considerat persona non grata și debarcat, după ce i s-a permis inițial accesul în avion.

Steward-ul reclamase doar verbal polițistului de la Roma, că românul i-ar fi pus piedică oarecum, cu piciorul, însă nu a dovedit asta cu nimic, în timp ce românul are cel puțin patru martori că nu a atins steward-ul cu nimic și nici nu l-a înjurat sau să-i fi vorbit ofensator.


Compania Ryanair se confruntă zilnic cu sute de reclamații de tot felul – și foarte mulți oameni sunt tot mai nemulțumiți de serviciile Ryanair, singurul motiv pentru care oamenii se încântă să folosească liniile Ryanair este low cost-ul sau au nevoie de acele orare și linii de zbor.

Insolența, proasta calitate a serviciilor din avioane, aroganța unora dintre membrii echipajelor, face ca tot mai mulți călători să aleagă alte soluții de zbor.

Românul, rămas la Roma, intenționează să dea în judecată compania Ryanair.

Va urma pentru Ryanair încă un proces, alături de sutele sau miile pe care le are deja pe rol în Europa, datorate ineficienței și a slabei capacități de adaptare la exigențele firești și necesare oamenilor.

Mesajul nostru este unul singur: evitați să mai zburați cu avioanele Ryanair. Poate doar o boicotare a companiei ar trezi la realitate conducerea acesteia și nu ar mai disprețui onorabila muncă pe care alte companii au dus-o la rang de excelență.

De notat faptul că steward-ul nu s-a prezentat, nu se poate afla numele lui de pe site-ul companiei, nu a fost înregistrată nicio dovadă video sau în scris despre vreun eventual comportament violent sau ,,necorespunzător,, al pasagerului și, totuși, a fost dat jos din avion la întoarcerea spre casă.

Acesta este un abuz inacceptabil. Cine va despăgubi nu doar costul biletului, nu doar șederea pentru încă o zi la Roma, ci și suferințele cauzate de prepotența unui oarecare steward care se crede regele aerului?

Ce înseamnă comportament necorespunzător în viziunea companiei?

Să ceri civilizat vreme de o oră să mergi la wc, să ți se refuze, să fii împins înapoi în scaun și pedepsit doar pentru că unui simplu steward îi ești antipatic? Mai ales ce respectivul angajat al Ryanair s-a manifestat arogant și iritat și față de alți pasageri, potrivit declarațiilor a patru oameni aflați în acest avion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.