Cu ocazia celei de a 8-a ediții a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL PROPATRIA –
TINERE TALENTE ROMÂNEȘTI, care se desfășoară în Roma în perioada 29 septembrie – 21 octombrie 2018 în parteneriat cu Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Român, “Institut Francaise – Centre Saint Louis”, Accademia d’Ungheria în Italia, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia, Asociaţia RO&RO
Sub patronajul Ambasadei României în Italia, Ambasadei Republicii Moldova în Italia, al Reprezentanţei Comisiei Europene în Italia, al Senatului și al Camerei Deputaților Republicii Italiane, al Consiliului Regional Lazio, al „Roma Capitale” – Asesoratul pentru Cultură, Creativitate și Promovare artistică, Asociaţia Propatria din Roma, Accademia di Romania in Roma, AGERPRES și Asociatia Ro&Ro, au deosebita plăcere să vă adreseze invitaţia de a participa la proiecția filmului documentar
„MAREA UNIRE – ROMÂNIA, LA 100 DE ANI” – O CĂLĂTORIE EMOŢIONANTĂ ŞI CAPTIVANTĂ, TRĂITĂ ŞI NU DOAR POVESTITĂ DE OAMENI
“România, la 100 de ani aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie”
Eveniment realizat in cadrul manifestărilor dedicate în acest an Centenarului Marii Uniri,
cu participarea Prof Dr. Emil Petru Ratiu.
Joi 18 octombrie 2018,
Accademia di Romania in Roma
Pzza Josè di San Martin, 1
ora 19:00 inugurarea expozitiei de fotografie “România: Evoluție” ce cuprinde imagini din arhiva istorică a agenției AGERPRES
ora 19:30 de proiecţia documentarului „Marea Unire – România, la 100 de ani”( o oră și 20 de minute cu subtitrare în limba italiană).
Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este o invitaţie la o călătorie emoţionantă şi captivantă, trăită şi nu doar povestită de oameni pentru care România înseamnă şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. Practic, AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar urmaşii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. România, la 100 de ani aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.
Documentarul este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.
Expoziția de fotografie România: Evoluție cuprinde imagini din arhiva istorică a agenției AGERPRES, cele mai bune imagini care ilustrează evoluția României, realizate în ultimii ani de către fotoreporterii Agenției Naționale de Presă, dar și imagini din arhiva agenției de presă Associated Press, care înfățișează personalități precum Regele Ferdinand I și Regina Maria, Regele Mihai I, Eugen Ionesco, Nadia Comăneci. Fotografiile din arhivaAGERPRES reflectă viața cultural-artistică, politică și sportivă a țării, înfățișând personalități precum Maria Tănase și George Enescu. Totodată,AGERPRES a realizat și un album cu același nume, o ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conține 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluție, Evoluție.
Pentru că Centenarul Marii Uniri reprezintă și o ocazie de a aprecia prezentul și a privi în viitor, AGERPRES a lansat în noiembrie 2017 și o aplicație de realitate augmentată – AGERPRES AR – care prezintă povestea din spatele fotografiilor. Folosind aplicația AGERPRES AR, în dreptul fotografiilor din expoziție marcate cu logoul AGERPRES alb pe fundal bleumarin, veți avea o ARtfel de experiență.
Susținut de Centenarul Filmului Românesc, Institutul Cultural Român; văzut de Radio Guerrilla; parteneri media: Antena 3, Europa FM, Radio România, TVR.
PROIECT REALIZAT CU:
PATRONAJUL: Senatul Republicii Italiene, Camera Deputatilor Italia, Reprezentanta Comisiei Europene în Italia, Consiliul Regional Lazio, Comune di Roma – Assessorato Cultura, Creatività e Promozione Artistica, Ambasada Romaniei în Italia, Ambasada Republicii Moldova în Italia.
PARTENERI: Ambasada României în Italia, Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Roman, “Institut Francaise – Centre Saint Louis”, Accademia d’Ungheria in Roma, Conservatorul de Muzica Santa Cecilia, Asociatia RO&RO.
PARTENERI MEDIA:
În România: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, TVR Internaţional, Radio România;
În Italia: Agenzia Stampa Askanews, GP Magazine, Rome Guide, Vivi Roma TV, Yes Art Italy, Romeig, Roma Multietnica, Più Culture, Officina delle Culture, Art Wave, Associazione Culture del Mondo, Cultural Pro, Abitare a Roma, Scoprendo Roma, B in Rome.
În Spania: Agenţia de Presa “Occidentul Romanesc”;
În Belgia: Arthis Radio-Tv
SUA: Arca TV
COLABORATORI: Associatia Assomoldave, Asociatia „Officine delle Culture” , Proiectul „Ragazzi in Gamba”, Centrul Cultural Romano-Italian din Milano, Editura Rediviva-Milano, Institutul Limbii Romane, Golden Accademy.
https://www.facebook.com/propatriafestival/
https://www.facebook.com/propatriavox?fref=ts
https://twitter.com/propatriavox
PROPATRIA Associazione culturale rumeno-italiana – Mioara Moraru – 00393289599204