Ambasadorul Gabriela Dancău, distinsă cu Premiul Dinu Adameșteanu

26

Ambasadorul Gabriela Dancău, distinsă cu Premiul Dinu Adameșteanu

Ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, a participat la 1 septembrie la ediția 2024 a Premiului Dinu Adameșteanu, unde a fost distinsă cu premiul special pentru „abilitățile și profesionalismul dovedite în dezvoltarea relațiilor cu Italia și poporul italian și pentru reprezentarea cu renume și onoare a numelui Marelui Maestru Dinu Adameșteanu în Italia”.

Cu acest prilej, ambasadorul român a dedicat premiul comunității românești din Italia și prieteniei speciale dintre România și Italia.

De asemenea, în intervenția sa, a evocat figura iconică a profesorului Dinu Adameșteanu și impactul personalității și a muncii sale în regiune, acesta beneficiind de o vastă recunoaștere pentru punerea bazelor școlii de arheologie, dar și pentru metodele inovatoare utilizate la acea vreme, reușind prin activitatea sa să contribuie la transformarea și dezvoltarea comunității locale.

„Cred că avem datoria de a face cunoscută personalitatea acestui mare român, față de care comunitatea științifică din Italia păstrează respect și apreciere deosebite” a adăugat Gabriela Dancău.

La ceremonie a luat parte și Ioana Gheorghiaș, consulul general al României la Bari, care a adresat publicului prezent un mesaj, iar Mario Cospito, fost ambasador al Italiei la București, originar din Policoro, a transmis un emoționant mesaj video. Familia Adameșteanu a fost reprezentată la eveniment de strănepoata maestrului Dinu Adameșteanu, Cristina Ungureanu.

Ceremonia de premiere, aflată la cea de-a cincea ediție, a fost organizată de Asociația Culturală IdealMente, condusă de președintele Francesco Labriola, și de Regiunea Basilicata, Provincia Matera și Primăria Policoro.

Premiul Dinu Adameșteanu, organizat anual la Policoro, onorează memoria arheologului de origine română și a contribuției valoroase la promovarea arheologiei și a cercetării în sudul Italiei.

Născut în județul Giurgiu, în localitatea Toporu, Dinu Adameșteanu și-a început studiile în România și le-a continuat în Italia, prin obținerea unei burse la Accademia di Romania din Roma în anul 1939.

După instalarea regimului comunist în România, Dinu Adameșteanu alege să se stabilească în Italia, unde, în calitate de arheolog, se remarcă prin introducerea de tehnici inovatoare în identificarea și conservarea patrimoniului istoric italian, în special în regiunile Sicilia și Basilicata.

A condus campaniile de excavare de la Metapunto, Policoro și în Sicilia, și a înființat muzeele din Policoro (Museo Nazionale della Siritise) și din Melfi (Museo Archeologico Nazionale del Vulture e Melfese).

De asemenea, muzeul din Potenza îi poartă numele (Museo Archeologico Nazionale della Basilicata).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.