Pe tărîm de lumină în Pasul Tihuța

6

Am primit foto de la mănăstirea Piatra Fântânele din pasul Tihuța. Prietena mea Coralie și soțul ei au fost astăzi la mănăstire. Ea este la cota 1200 m. Dintr-un tărîm de poveste, într-un tărîm de lumină, vă dăruiesc și vouă minunate imagini primite de la acești oameni binecuvântați cu iubire și credință.
În dar și povestea mănăstirii.

Mănăstirea Piatra Fântânele

Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, județul Bistriţa-Năsăud, este unul dintre cele mai frumoase așezăminte monahale din Mitropolia Clujului și din întreaga Transilvanie. Aşezămîntul închinat Maicii Domnului la Piatra Fântânele e sfințit de rugăciunea ieromonahilor care l-au păstorit în secolul trecut, precum și de ­truda neîntreruptă a monahiilor din zilele noastre.

Mănăstirea e situată la gra­nița de est a Ardealului cu Țara Moldovei, într-un cadru geografic și pitoresc aparte, unde este depresiunea estică a „Țării Bârgăului”, pe şoseaua Bistrița – Vatra Dornei, la 48 km de Bistrița și 36 km de Vatra Dornei, aproape de Pasul Tihuța. Altitudinea este de peste 1.202 m, mănăstirea fiind încadrată din toate părțile de munți și păduri ce se înalță spre Apus și Răsărit. Noaptea acolo se vede ­luminată crucea-monument ce stră­juiește hotarul pe o culme de deasupra mănăstirii, care are o înălțime de 31 m, fiind cea mai ­înaltă din țară.

Frumusețea paradisiacă a zonei a născut în sufletele curate ale localnicilor dorința de a construi o mănăstire închinată Maicii Domnului. Istoria localității ­Piatra Fântânele începe la sfîrșit de secol XIX, odată ce peste Pasul Tihuța a fost construită șoseaua care leagă Ardealul de Bucovina. La început acolo a fost un cătun din secolul XIV, unde odată cu primele case s-a dorit și construirea unei biserici sau a unei mănăstiri.

Dorul sătenilor de a construi o mănăstire s-a împlinit prima dată în 1928, când a fost aprobată iniţiativa credinciosului ­Vasile Lazurcă din Bistrița Bârgăului. Acestia, cu un număr mare de credincioși din zonă şi sub îndrumarea lui Constantin Flămând, profesor de religie la Bistrița, s-a adresat pe 1 decembrie 1927 Episcopiei Clujului cu cererea de înființare a unei mănăstiri în „preajma Pasului Tihuța”.

Lucrările începute de credinciosul Vasile Lazurcă, împreună cu preotul Iuliu Suceavă, parohul din comuna Prundu Bârgăului, de care aparținea satul Piatra Fântânele, au fost continuate în 1928 de părintele ierodiacon ­Vasile Luncan. Acesta va sluji aici 32 de ani în timpurile grele ale războiului, în perioada dictatului de la Viena, a foametei și a instau­rării regimului comunist.

Astăzi, mănăstirea luminează tainic în tărîm autentic românesc, ocrotit de Dumnezeu și Sfînta Sa Maică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.