Pandemie, sceptici și alegeri

Credeți că aceste încălcări grosolane nu au influențat percepția oamenilor privitor la gravitatea molimei?

1

Astăzi voi face o zicere despre pandemie, sceptici și alegeri.

Despre această molimă (spun molimă pentru că din punct de vedere al definiției ea nu se încadrează la ”pandemie”) s-a scris și se va mai scrie, măcar încă un an.
Epidemie și Pandemie sunt termeni folosiți frecvent în legătură cu răspândirea unor boli. Dar ce înseamnă termenii și ce îi diferențiază de fapt?
Se vorbește despre o epidemie atunci când o anumită boală își face apariția nefiresc de frecvent, într-o regiune anume, într-o perioadă de timp limitată.
O pandemie este o epidemie care se răspândeşte dincolo de graniţele unui stat sau ale unui continent.
Aceasta înseamnă mai ales că menţinerea sub control a unei maladii depinde de cooperarea sistemelor de sănătate ale diverselor ţări.
Şi nu înseamnă că o boală este deosebit de periculoasă sau mortală.
Opusul, din punct de vedere geografic, al unei pandemii este o endemie.

Primele semnale că ar urma o asemenea răspândire a unui nou coronavirus au apărut în decembrie și ianuarie 2020.

Atât președintele cât și guvernul au tratat superficial (ca să nu zic cu dosul!) o asemenea informație, ambele entități având un singur vis: ”alegeri anticipate”.
Totuși, în martie se decretează stare de urgență și sunt luate niște măsuri drastice pentru limitarea extinderii infectării.
Era de înțeles, poate, de ce s-a limitat circulația pe timp de noapte, de ce s-a limitat expunerea unor categorii vulnerabile (oamenii în vârstă nu aveau voi să părăsească domiciliul mai mult de 3 ore zilnic).
Populația a primit oarecum supusă acest șir de măsuri chiar dacă unele dintre ele sau numit (nelegal) ordonanțe militare, aceste măsuri neîndeplinind condiția dată de titulatură.

Pe acest fond apar primele motive pentru apariția scepticismului privitor la această molimă.

Sub permanenta și atenta supraveghere a ministrului de interne, Marcel Vela se comite prima mare încălcare a propriilor ordonanțe astfel că…
…un număr de circa 2000 de oameni se deplasează pe timpul nopții (fapt interzis prin ordonanțe) din Moldova tocmai până la Cluj, pentru a purcede la cules sparanghelul german.
E de menționat că SRI în mod sigur a avut cunoștință despre faptul că familia domnului Flutur pornise recrutarea forței de muncă prin firme proprii și ar fi avut obligația să informeze pe Iohannis dar și pe Orban.

Or fi informat și decidenții au tăcut? Nu știm.

Oamenii s-au deplasat la Cluj și sub patronajul consiliului județean (PNL) s-au grupat încălcând normele impuse.
Mulți dintre cei sosiți nici nu aveau acte de angajare! La un scurt interval de timp are loc o paranghelie la cabinetul lui Orban de la guvern cu ocazia sărbătorii acestuia.
Fotografiile de la fața locului ne arată disprețul față de măsurile instituite de propriul guvern:
lipsa măștilor, reunirea unor grupuri mai mari de 3 persoane, asta ca să nu mai vorbim despre consumul de alcool în instituțiile publice dar și a fumatului.

Credeți că aceste încălcări grosolane nu au influențat percepția oamenilor privitor la gravitatea molimei?

Colac peste pupăză, fotografii îl surprind pe Iohannis, la Bruxelles, fără mască protectoare alături de Merkel, Macron etc., aceștia purtând mască.
Ca să pună cireașa pe tort, transpiră informația că OMS a recomandat ca raportarea deceselor care au drept cauză coronavirusul cel nou să cuprindă toți decedații care au avut simptome de coronavirus chiar dacă decesul a avut alte cauze.
În acest fel cifrele cu ”morți de coronavirus” au fost umflate peste poate, urmărindu-se creerea unui haos general și luarea unor măsuri menite a favoriza îmbogățirile de partid.
Plata în avans a unor cantități uriașe de măști la prețuri enorme (contracte nici măcar onorate)
…firme care aveau ca punct de lucru un bar dintr-un sat din jud. Giurgiu să câștige licitații de milioane de euro, achiziționarea unor izolete de circa 18.000 de euro pe bucată și exemplele ar putea continua au condus inevitabil la neîncrederea populației.

De la neîncrede la scepticism și chiar la negarea existenței virusului nu a fost decât un pas.

Ca în orice propagare a unui virus, măsurile recomandate, alea cu spălatul pe mâini, purtatul măștii, păstrarea unei distanțe rezonabile,
…erau niște măsuri generale și unanim acceptate numai că pe piață au apărut și măști care nu te protejează deloc dar statul a permis comercializarea.
Diametrul unui coronavirus este de circa un micron iar interspațiile din pânza măștilor sunt de trei microni asta însemnând că o mască te poate proteja cel mul în proporție de 30%.
Pentru răspândirea bolii guvernanții au dat moartea în țigani acuzând populația că nu a respectat normele impuse și a aplicat niște amenzi uriașe și nejustificate în cazuri punctuale.
Unei femei i-a fugit porcul din curte și a alergat să-l prindă, dar milițianul a cerut declarația pe proprie răspundere.
Femeia nu a avut-o iar amenda era atât de mare încât nici dacă vindea porcul în cauză nu putea plăti.
Un alt om în vârstă, venind fuguța de la magazin s-a oprit pentru câteva minute să-și tragă sufletul, numai că milițianul a constatat că a depășit timpul legal cu 5 minute și a aplicat amenda aceea uriașă.

A urmat începerea școlilor dar vor fi și alegeri locale.

Școala a început prost! manualele, mai ales la clasa a opta sunt numai câteva, tablete pentru învățământ online nu sunt achiziționate și nici licențele necesare,
…asta ca să nu pomenim că aproape o treime dintre școli nu au cuplare la internet și nici semnal.

La facultatea de medicină din București, anul acesta, după examenele concurs, s-a tras linie sub nota de 8,00.

La câteva zile facultatea face anunț că ”vinde” locuri și cei cu nota 5, cotizând câte 6000 de euro au ajuns studenți.
Nenorocirea este că între ci cu 7,5 dat picați, au fost 6 inși năcăjiți care nu au avut acei bani. Acum, cei cu 5 sunt studenți, cei cu 7,5, nu!
Fondul de rezervă a lui Orban, în urma rectificării bugetare a ajuns la două miliarde de lei și acești bani au fost destinați UAT PNL dar și pentru racolarea de primari PSD.
Eu cred că avem o mare problemă cu acest guvern Orban (apropo, ministrul învățământului în loc de plexiglas a rostit PEPSI GLAS!). Vorba lui Lenin, ”ce e de făcut?!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.