Vizitând Italia – Gubbio, Tabulae Iguvinae

4

Gubbio, oraș reprezentativ al Regiunii Umbre, își dezvăluie identitatea chiar și într-o dimineața rece și umeda de iarnă. 

Amfiteatrul roman, zidurile medievale, Palazzo dei Consoli și Catedrala Sfântul Ubaldo, patronul orașului, devin marturii palpabile al existenței unui popor mândru ce a reușit sa reziste de-a lungul istoriei păstrând cu sfințenie cultura și tradițiile locale.

Oricine, venit pentru prima oară să viziteze orașul, rămâne încântat de arhitectura specifică  Italiei Centrale unde clădirile, bisericile cu ziduri robuste, fântânile, străzile înguste, te duc cu gândul la numeroasele vicisitudini pe care nu de puține ori locuitorii au trebuit să le înfrunte.

Ma opresc în piața centrală (Piazza Grande) pentru a admira Palazzo dei Consoli, simbolul orașului, construit intre 1322-1349.

Construcția a fost dotata cu toate serviciile necesare de la apeduct intern ce alimenta fântânile din incintă, la rețea de canalizare. Clădirea a fost sediul principalelor instituții comunale (Consiliul General al Poporului, al Magistraturii, etc).

Astăzi găzduiește colecțiile Muzeului Civic ilustrând istoria și cultura locală din cele mai vechi timpuri până în sec.XX.

La parterul edificiului găsim Muzeul Arheologic și Pinacoteca ce ne ilustrează istoria orașului plecând de la preistorie, epoca bronzului, epoca romana, evul mediu până la perioada contemporană.

Tavole Eugubine sunt cele șapte tăblițe în bronz găsite în sec.XV pe teritoriul așezării Gubbio (Ikuvium). Nu se cunoaște zona exactă unde au fost găsite; se pare ca ar proveni din zona Amfiteatrului Roman sau chiar din templul închinat lui Jupiter dar se știe cu siguranță că au fost cumpărate de Primăria Orașului Gubbio în 1456.

Unicitatea acestei descoperiri consta în faptul ca aceste tăblițe au fost scrise în limba umbră, limba de origine indo europeană, vorbită de populația care a trăit de-a lungul râului Tevere până la Marea Adriatica în sec III- I, a.c.

Primele tăblițe (I-IV) sunt scrise probabil în sec.III-II cu caractere umbre în limba umbră, tăblițele VI și VII au fost scrise în limba umbră dar cu alfabet latin și aparțin sec.I a.c. Tăblița nr.V a fost scrisă folosind caractere etrusce și latine.

Nu ar fi fost posibilă citirea și înțelegerea textelor în limba umbră, limbă care s-a pierdut în negura vremurilor, fără ajutorul limbilor latină, greacă și etruscă.

Conținutul textelor, cu scrisul de la dreapta la stânga, se referă la ritualurile ce trebuiau respectate cu sfințenie de către un grup de 12 preoți ”Fratres Atiedii” ce slujeau în Templul Zeului Ju-pater (Juppiter). Limbajul folosit este poetic, ritualic și este considerat cel mai important text al antichității clasice.

Ni se descriu amănunțit ritualurile purificatoare, sacrificiile ce trebuiau făcute în ocazii speciale cu ocazia sărbătorilor ce respectau calendarul cerealier.

Totodata au ajuns la noi informații prețioase cu privire la viața sociala, politica și religioasă a acestor popoare.

Probabil au conștientizat faptul că într-o zi, din tot ceea ce era important și sacru nu va mai rămâne nimic, alte popoare și alți zei vor ocupa acest teritoriu și nimeni nu va afla de existența lor. Cineva poate s-a gândit să scrie și a scris… pentru noi.

Îmi continui vizita în acest muzeu, fiecare sală te lasă să admiri fresce, mobilier vechi expoziția de ceramică, de care se mândresc localnicii și nu poți decât să te bucuri că ești aici.

autor Dana Mihu Ciuhoreanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.