O scriitoare a cărei succes este pe deplin meritat și care nu a fost deloc stimulat prin pârghiile de marketing, ci pur și simplu pentru că povestea cărții este tulburătoare, mesajele ei sunt puternice, vibrante, actuale și dramatice.
Vocația de scriitor a fost descoperită în urma unei perioade trăite de autoare într-o oscilare între disperare și dorul viu, dor împletit cu dorul celor lăsați acasă. Asta fiindcă Liliana Nechita a îngroșat rândurile celor care ”și-au luat lumea în cap” pentru un rost mai bun.
După cum repetate ori am scris asta: nu poți pretinde să ai aripi largi și totodată să-ți păstrezi și rădăcinile, și de data aceasta o scriu fiindcă se potrivește mai bine ca oriunde.
Cireșe amare este cartea autobiografică a unei îngrijitoare românce în Italia, însăși autoarea, Liliana Nechita.
Pentru cine nu știe încă în ce constă profesia de îngrijitoare, în limba italiană badanta, să afle că este un om care ține companie zi și noapte la domiciliu, preponderent unui om bătrân și bolnav.
Mai mult, îl hrănește, îi dă medicamentele prescrise de medic, îl spală, îi primenește așternutul și hainele, mai face și curățenie în casă, îl plimbă, îi citește, îl ascultă, îl ajută să meargă la wc sau uneori îi pune plosca și, deseori, suportă stările negative manifestate de pacient, stări datorate suferințelor bolii.
O muncă extrem de necesară, demnă, însă nu mereu plătită cât ar merita și, mai ales, datorită permanenței în casa pacientului, care astfel încearcă greu psihic îngrijitoarea, simțindu-se pe bună dreptate claustrată.
O astfel de muncă face o foarte mare parte dintre româncele emigrate în Italia, asta a făcut și Liliana Nechita.
Suferințele sunt iscusite și te găsesc oriunde în lume, chiar și la tine acasă! Dilema apare atunci când nu știi pe care dintre ele să le alegi: acasă, dacă rămâi, te lupți cu neajunsurile; afară din țară, dacă pleci, te așteaptă bani buni dar odată cu ei vin și suferințele proaspete: adaptarea, limba, obiceiurile, pacientul adesea dificil, claustrarea și măcar să fi fost doar atât, dar mai vin dorurile de acasă, dorurile de tine ale celor de acasă, dezrădăcinarea, înstrăinarea, uneori pierderea familiei… sindromul Italia, adică îmbolnăvirea. De data acesta cine va fi oare badantă unei badante? Dumnezeu știe!
În Cireșe amare veți găsi crudul adevăr, necosmetizat, neexagerat, ci așa cum ai trece pragul din filele cărții direct în casa pacientului și în sufletul badantei.
Nu Liliana Nechita a inventat suferința! Nu este singura, nicidecum nu este o ”plângăcioasă”, dimpotrivă, este un om foarte puternic și care a găsit curajul să transforme suferințele trăite în ceva nou, într-un destin nou, unul de scriitor.
Iată că nu contează cât de încercat ești în viață, ci tocmai cum parcurgi încercările, ce faci cu ele… Liliana Nechita a transformat lacrimile în cireșe. Amare dar tot cireșe rămân!
Noul destin croit Liliana Nechita și-l poartă cu hotărâre. A mai scris o carte, Împărăteasa, apoi încă una și probabil numărul cărților nu se va opri aici.
Prestigioasa Editură Humanitas din București i-a publicat primele cărți apoi, în Italia, a fost tradusă de Elena Di Lernia și editată de Editura Giuseppe Laterza. A făcut lansări în diferite orașe, are admiratori și cititori peste tot în lume și asta nu este decât …începutul.
Accademia di Romania in Roma, miercuri 19 septembrie ora 18:00, în Sala de conferințe, a organizat prima ediție a întâlnirilor literare „I Mercoledì Letterari” . Protagonistă la acest eveniment literar a fost chiar scriitoarea Liliana Nechita, care, alături de traducătoarea sa Elena Di Lernia și, prin intermediul video, de scriitoarea Ana Barton, excelent moderat de Prof. Dr. Oana Bosca-Malin, a fost prezentată versiunea italiană a cărții „Cireșe amare” publicat în 2017 la Editura Giuseppe Laterza și volumul „Împărăteasa”, publicat în 2017 la Editura Humanitas (volum aflat în curs de traducere în limba italiană). Directorul Academiei Prof. Dr. Rudolf-Mihai Dinu, la finalul evenimentului, i-a conferit Lilianei Nechita o importantă distincție. Din păcate, o mare parte a cititorilor din Roma care și-ar fi dorit să o întâlnească, nu au putut veni din motive lesne de înțeles, munca… Oricum, Liliana Nechita va mai veni la Roma, cel puțin o dată, ca invitată a societății literare Cenaclul de la Roma.
Omul Liliana Nechita este așa cum stă bine unui român: cu smerenie, cu bun simț și cu emoții, sinceritate și deschidere. Scriitoarea Liliana Nechita este concisă, limpede, cu mesajele bine conturate iar personajele vii, credibile, puse în conjuncturi actuale și dramatice.
Temele cărților nu sunt doar legate de badante, abordează și cele mai îngrijorătoare procese, și chiar fenomene, sociale care se petrec în satul românesc, pe drumul exilului, în țările de destinație și… mai bine convingeți-vă singuri citindu-i cărțile apoi, mărturisiți și altora experiența aceasta.
Apăsați pe titlul marcat cu albastru pentru a asculta interviul acordat de Liliana Nechita radioului nostru, Radio Vocativ România: Interviu cu Liliana Nechita